WAAI! windmolenproject

Schiedam en molens: al eeuwenlang zijn ze onafscheidelijk. Het Molen- en Jeneverjaar 2011 bood dan ook volop aanleiding tot bijzondere Schiedamse evenementen. Windmolen-project WAAI! is zo’’n evenement.

Met WAAI! bouwde Mooi Werk voort op het succes van het Schiedams Schoolwindmolenproject in 2007/’08. Het verschil is dat destijds de nadruk lag op het experimenteren met windmolens op schaal bij de scholen zélf. Het project koppelt educatieve elementen aan creatief en technisch bezig zijn, in een project waar jongeren uit Schiedam samen aan werken.

Tijdens WAAI! hebben jongeren onder deskundige begeleiding (Vorm en Ruimte en Omgeef) gebouwd aan en geëxperimenteerd met windmolenconstructies. Voor WAAI! was een prima locatie beschikbaar: het terrein van de voormalige cartonnagefabriek in Nieuwland, dat uitzicht biedt op de historische molens van Schiedam.

Het project vond plaats van 17 t/m 26 juni 2011. Tijdens de Wennekerweek van 2 t/m 11 september werd er teruggeblikt op de bouwweek met een presentatie van foto’s en films.

Waarom WAAI?

Het doel van WAAI! was jongeren spelenderwijs windenergie te laten ontdekken en hen te laten experimenteren met de toepassingen daarvan. Door ‘al doende’ bezig te zijn met windenergie raakte de jeugd op een creatieve manier vertrouwd met de milieuvraagstukken van nu, maar ook met het culturele verleden van Schiedam.

Workshops met middelbare scholen

Leerlingen van 3 Schiedamse middelbare scholen ontwierpen en bouwden tijdens WAAI! creatieve windmolens. Op het braakliggende Kwartetterrein werd een tijdelijke werkplaats ingericht, dat voor deze workshops ter beschikking werd gesteld door Woonplus. Vormgevers Marcel Bolten en Roel Crul begeleidden de jongeren bij het ontwerpen en de technische uitvoering van hun ideeën. De plannen waren ambitieus, zoals het aandrijven van een draaimolen en een waterrad en de wens om het grootste pinwheel ter wereld te bouwen. En het lukte bijna!

WAAI op vaderdag

Op zondag 19 juni 2011, een regenachtige en waaierige dag, ontwierpen en bouwden enkele gezinnen goed werkende molens. Familie de Vries ontving uit handen van wethouder Wil Vissers een toepasselijk molenjaar-cadeau voor hun inventieve creatie ‘De Vrolijke Molen’

Zelfgemaakte molens van scholieren van de OBS De Taaltuin, in het hartje van Schiedam

In kortere tijd produceerden Mats en Marjolein samen met hun moeders ‘De Mats Molen’ en ‘De Marjolein Molen’.

WAAI tentoongesteld

Alle gemaakte molens werden getoond tijdens de (openlucht!) tentoonstelling in het WAAI windmolenpark op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2011.