Schiedams Water

Tijdens het fotofestival Schiedams Water stond de onlosmakelijke band tussen Schiedam en de drankindustrie centraal. Van zaterdag 15 april tot en met zondag 14 mei 2017 kon je het fotografische verhaal van Distillers District Schiedam beleven door de ogen van jonge opkomende en internationaal bekende fotografen. Het fotofestival is een initiatief van het Cultureel Forum Schiedam (CFS). Stichting Mooi Werk heeft het educatieve programma van dit bijzondere festival verzorgd.

Rondleidingen

In mei en april 2017 heeft Mooi Werk verschillende rondleidingen georganiseerd waarin fotografie, de achtergronden ervan en de geschiedenis van deze jonge kunstvorm centraal stonden. De fotograaf Eric van Straaten, die ook als docent Fotografie verbonden is aan de Willem de Kooning Academie, was de ideale verteller die de bezoekers langs de tentoonstellingslocaties leidde.

Foto Wijnanda Deroo

Workshops voor nieuwsgierige hobby-fotografen

Ook waren er workshops voor nieuwsgierige hobby-fotografen. In twee bijeenkomsten leerde workshopdocent Lou Muuse deelnemers hoe je onderwerpen vanuit nieuwsgierigheid kunt benaderen. De deelnemers gingen op zoek naar bijzondere verhalen en legde deze vast met beelden. Het werk van Lou Muuse was ook te zien tijdens de voorstelling.

Foto Lou Muuse

Fotografieworkshop op basisschool De Peperklip

Daarnaast heeft Mooi Werk een fotografieworkshop op basisschool De Peperklip verzorgd als onderdeel van het festival. In de week van maandag 8 tot en met zondag 14 mei 2017 hebben de leerlingen van groep 7 veel geleerd over fotografie en waren hun eigen foto’s te zien tijdens de expositie in het Stedelijk Museum Schiedam.
Op maandag 8 mei 2017 kregen de zevendegroepers een introductieles fotografie van docent Angelique van Woerkom waarin zij aandacht besteedde aan spiegeling in foto’s en hoe je een foto leest. Daarna nam Sjef van Duin de kinderen mee de stad in. Hij leidde de leerlingen rond langs de verschillende exposities en vertelde over de jenevergeschiedenis van Schiedam.

Foto Harm Hakkoer

Later in de week kregen de kinderen een opdracht waarbij zij zelf moesten experimenteren met fotograferen. ​Onder begeleiding van Sjef ging groep 7 op pad om typisch Schiedamse uitzichten te fotograferen, kijkend door een glas water. Deze bijzondere foto’s waren het hele weekend te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Foto’s Harm Hakkoer