Pernis Met Eigen Ogen

Mooi Werk organiseerde samen met bewoners van Pernis een fotografieworkshop en een culturele middag, Met Eigen Ogen.

Met Eigen Ogen Pernis

Cultuurwandeling

In opdracht van de deelgemeente Pernis is Mooi Werk eind 2013 begonnen aan een culturele verkenning in het dorp.
Als startbijeenkomst voor de bewoners wandelde een groep van ca. 30 bewoners met projectleiders Ineke Hagen en Eric van Straaten op zaterdagmiddag 8 maart 2014 door Pernis en bezocht enkele locaties die culturele waarde hebben.

Om 14.00 uur startte wandeling met z’n 25 wandelaars, waaronder een paar kinderen die ons de gehele route enthousiast hebben bijgestaan bij geven van een toelichting op de culturele bezienswaardigheden. De route ging langs het oorlogsmonument van van André van Lier, het atelier van kunstenaar Ditty Ketting, het visserijmonument van Cor van Bokkem naar het atelier van de bekende kunstenaar Cor Kraat in de voormalige kantine en kleedkamers van V.V. Pernis en Excelsior. Tijdens de middag kregen de inwoners van Pernis een mooi beeld van de kunst en cultuur in hun eigen dorp.

In april en mei van dat jaar organiseerde Mooi Werk een fotografieworkshop in Pernis o.l.v. Eric.
Op zaterdag 20 september 2014 volgde, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever Pernis, een culturele middag, gericht op het thema kijken (Met Eigen Ogen). Die middag werden de resultaten van de fotografieworkshop gepresenteerd en daarmee het project Met Eigen Ogen afgesloten.

Met Eigen Ogen (fotografieproject)

Hoe maak je een leefgemeenschap in een dorp zichtbaar? Landschap, documentaire reportage, portret, de vereniging, Iedereen heeft waarschijnlijk een eigen beeld bij het unieke van Pernis en wonderwel verschilt dat even waarschijnlijk niet veel van een gemiddeld Nederlandse gemeenschap. Het verschil zit hem in de context. Een foto gemaakt in het Groningse Hoge Noorden verschilt vooral door het ‘verhaal’ bij de foto van zijn evenknie op een willekeurige andere plaats.

Met Eigen Ogen Pernis
Workshop van drie zaterdagmiddagen

De foto en zijn verhaal stonden centraal in de workshop, die gegeven werd door fotograaf Eric van Straaten. Elke deelnemer onderzocht een deelonderwerp, waardoor een geconcentreerde kijk op Pernis ontstond door verschillende ervaringsdeskundigen, namelijk de Pernissers zelf.

In de workshop was veel aandacht voor inhoud en techniek, simpele aanwijzingen en slimme trucs. Op een praktische manier werd ook de nodige aandacht geschonken aan goede, effectieve beeldbewerking.

Het uiteindelijke resultaat van de workshop is een mapje met 12 ansichtkaarten, die op zaterdagmiddag 20 september aan de deelnemers en belangstellenden zijn gepresenteerd.

Met Eigen Ogen Pernis

 

Vervolg ‘Met Eigen Ogen’ feestelijk geopend op 23 januari 2016

Op zaterdag 23 januari 2016 heeft Janny Stecher, van de Oudheidkamer Pernis, het fotografieproject ‘Met Eigen Ogen’ feestelijk geopend in de Plus supermarkt aan de G.A. Soutemanweg in Pernis.
Foto: Wil Torbijn
Dit onderdeel is, op verzoek van eerdere deelnemers, een vervolg op het in 2014 gestarte project van Mooi Werk.
Vier deelnemers richtten hun camera op, voor Pernissers, alledaagse onderwerpen. De natuur, toegangswegen, voortuintjes en het nachtelijke dorpslandschap. Ieder zocht op zijn of haar eigen manier, kernachtig, met zo min mogelijk beeld naar een manier waarop ieder zijn ‘verhaal’ kon vertellen.De presentatie laat vanaf buiten één groot beeld zien dat als het ware de drager vormt van het onderwerp, aan de andere zijde meer kleinere beelden en een begeleidende tekst die samen een context aan het onderwerp geven.De deelnemers en de titels van de foto’s zijn
Erna Lagarde; dorpslandschap bij avond, Wil Torbijn; Pernis bij nacht, Ron van der Leeden; Pernisser Park en Joop Haak; Pernisser voortuinen.

Als plek om het werk te tonen is gekozen voor een locatie in het hart van Pernis; de Plus supermarkt aan de G.A. Soutemanweg.
De tentoonstelling was te zien tot en met vrijdag 12 februari.

Foto: Erna Lagarde

Bekijk de foto’s van de cultuurwandeling: