Hollandse Huiskamers

Vier Hollandse Huiskamers ontstonden door samenwerking met Schiedammers, in het kader van de tentoonstelling Ik Hou Van Holland, Nederlandse kunst na 1945 van het Stedelijk Museum Schiedam.

Hollandse Huiskamer, jaren '70
Met dit project wilden de cultuurscouts van Mooi Werk Schiedammers in de verschillende wijken verbinden en inspireren. Door de collectieve herinnering aan de naoorlogse decennia wordt een breed publiek geïnspireerd om beeldende kunst en vormgeving in de maatschappelijke context te plaatsen en een bezoek te brengen aan de Ik Hou Van Holland tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.

foto Eric van Straaten

De Hollandse Huiskamers waren vier woonkamers die in 2014 in vier wijken (Nieuwland, Groenoord, Oost en Centrum) van Schiedam werden ingericht. Hierin stonden achtereenvolgens vier decennia centraal: de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80/’90. Elke woonkamer was een ontmoetingsplaats waar de bezoekers kennis maakten met de spullen en herinneringen van mede-Schiedammers uit die tijd en waar men deel kon nemen aan een workshop, lezing of bijeenkomst. In elke huiskamer stond een kunstwerk in het middelpunt uit de expositie Ik hou van Holland van het Stedelijk Museum Schiedam.

foto Anouk van Mil

  • De jaren ’50 huiskamer was ingericht in een flat uit 1954 in de wijk Nieuwland en was tussen 12 april en 26 juli te bezoeken.
  • De jaren ’60 huiskamer was ingericht in de Van Beethovenflat in Groenoord en was tot 27 juli te bezoeken.
  • Van 13 september t/m 26 oktober was de jaren ’70 huiskamer te bezoeken op het Stationsplein, in de CS-projectruimte.
  • Van 18 oktober t/m 29 november was de jaren ’80 en ’90 huiskamer te bezoeken op Hoogstraat 85.

Bekijk de foto’s van huiskamers, de activiteiten, de openingen en het eindfeest hier.