Buurt op je Bord

Buurt op je Bord is een kunstzinnig wijkproject dat tot doel heeft om het straatprofiel op een creatieve manier te verfraaien door het maken van geveldecoraties met bewoners.

foto Hans Sloot

Onder leiding van kunstenaars én buurtbewoners Hans Sloot (fotograaf) en Rob van der Ven (beeldend kunstenaar) maakten bewoners uit Schiedam-West een eigen kunstzinnige gevelsteen of uithangbord. Ook het ijzerwerk van het uithangbord werd door de deelnemers zelf gemaakt, samen met en in de werkplaats van IJzerij Paulus. Want achter iedere gevel schuilt een verhaal. Met een unieke gevelsteen of een bijzonder uithangbord vertellen bewoners hun eigen verhaal. Zo laten ze zien wie er woont achter de gevel van een huis.

foto Hans Sloot

Hans heeft, in samenwerking met snackbar Lin, een prototype uithangbord gemaakt. Deze is op 31 maart 2012 onthuld als startsein voor het project. Wijkbewoners werden door dit prototype verleid om ook een geveldecoratie voor hun huis of winkel te maken. Onder deskundige begeleiding van Hans en Rob zijn de eerste deelnemers met diverse materialen en technieken aan de slag gegaan.

foto Hans Sloot

Uiteindelijk werd in 2012 een route door de Schrijversbuurt-Noord in Schiedam-West gerealiseerd. Geïnteresseerden werden langs de gevelstenen en uithangborden begeleid. Hierbij werd uitleg gegeven over de techniek waarmee het kunstwerk tot stand is gekomen en met het verhaal van de bewoners achter het werk.

In 2015 kwam Buurt op je Bord weer terug. Vanaf half september zijn buurtbewoners in West weer aan de slag gegaan met het maken van kunstzinnige geveldecoraties. Meer dan een jaar later, namelijk op 5 november 2016, werd het resultaat van deze editie onthuld. Lees meer.