Buiten Beeld Schiedam

Buiten Beeld is in 2006 gestart als kunstproject in Vlaardingen. Dit concept is ook in Schiedam toegepast, wat onder meer resulteerde in een Beeldenroute en meerdere busreizen.

Buiten Beeld Busreis Verbeke

Vanaf 2010 organiseert Mooi Werk ook Buiten Beeld activiteiten in Schiedam

In het najaar van 2010 heeft in Schiedam-Noord, in natuurcentrum de Boshoek, een training plaats gevonden voor beeldend kunstenaars die meer ervaring willen opdoen met het ontwerpen voor de openbare ruimte. En op 24 november werd er op een bewonersavond meer informatie over het hoe en waarom van kunst in de openbare ruimte gegeven.
Van 5 t/m 12 januari 2011 werden de schetsontwerpen die de deelnemers maakten voor Schiedam-Noord tentoongesteld in het Centrum Beeldende Kunst Schiedam. Uit die ontwerpen maakte een onafhankelijke commissie een keuze; drie voorgestelde kunstwerken zullen deelnemen aan de Buiten Beeld Beeldenroute. De uitverkoren ontwerpen zijn van de kunstenaars Babette Degraeve, Hendrike Huijsmans en Sasha Zuidam.

Van 21 mei t/m 19 juni 2011 organiseerde Mooi Werk een tijdelijke beeldenroute in Schiedam-Noord. De kracht van het gebied waar de beeldenroute plaatsvond is een open groene ruimte (Harreweg/Kethelpark) die vanuit Midden-Delfland als een groene vinger het verstedelijkt gebied in gaat. Negen kunstwerken werden in dit gebied vier weken tentoongesteld. Naast de drie bovengenoemde kunstenaars namen Kees Bierman, Buro Buurvrouw, Marie-Claire Krell, Marianne Lammersen, Adriaan Rees, Wim Schermer en Hannah Streefkerk deel aan de route met tijdelijk werken voor Schiedam-Noord.

Circus Svea

Vervolgens hebben Kees Bierman en Adriaan Rees een opdracht gekregen om een permanent kunstwerk voor Schiedam-Noord te ontwerpen. Dit ontwerp, Circus Svea, werd in 2014 uitgevoerd.

Met Buiten Beeld kunst bezichtigen

In het kader van Buiten Beeld zijn er door de jaren heen meerdere busreizen georganiseerd. Met bewoners bezochten we verschillende plekken in Nederland om kunst te bekijken.

Eind 2015 verschijnt er een Buiten Beeld Beeldengids met prominente Schiedamse kunstewerken in de openbare ruimte.

We zijn nog steeds bezig met projecten in Schiedam! Bekijk de site van Buiten Beeld voor foto’s en meer informatie.