De cursus Interne Cultuurcoördinator (ICC) voor leerkrachten in het basisonderwijs in de regio Schiedam, Vlaardingen, Maassluis.
De wijkschoolvereniging geeft kinderen de mogelijkheid te ontdekken waar hun interesses liggen, hun passie uit te leven en hun talenten te ontwikkelen. Zowel op sportief gebied als op cultureel gebied. Mooi Werk is verantwoordelijk voor de Wijkcultuurklassen waarin kinderen mee kunnen doen aan creatieve en culturele lesprogramma's
Culture Sneak Peek is een eendaags 'cultuurfestival' voor brugklassers van het voortgezet onderwijs in Schiedam. Tijdens deze dag gaan leerlingen in verschillende routes op pad langs verschillende culturele instellingen om kennis te maken met kunst en cultuuractiviteiten in Schiedam en leren zo ook elkaar en de stad kennen.
De cultuurcoach Renske Dźon werkt in Schiedam op basisscholen en brede scholen als coördinator tussen school en culturele instelling.
Voorjaar 2021 is de nieuwe projectperiode Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) ingegaan. Het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Schiedam en de schoolbesturen primair onderwijs stellen middelen beschikbaar om ook de komende jaren kunst- en cultuureducatie een prominente plek te geven op de scholen in Schiedam.
Parels van Schiedam bevat het aanbod van instellingen op het gebied van cultuureducatie, natuur- en milieueducatie, sport en kinderparticipatie.
Van 14 november tot en met 13 december organiseren Mooi Werk en Stichting KunstWerkt samen de ONLINE/OFFLINE Ateliers Schiedam. Via een digitale kaart, die hieronder staat, maak je kennis met diverse kunstenaars in de stad.
Stichting Mooi Werk wil graag een overzicht maken van alle mensen, organisaties en bedrijven in Schiedam die zich bezighouden met kunst en cultuur.
Onder de noemer Culturele Kaart moet er een dynamisch overzicht komen op de website van Mooi Werk, zodat van daaruit mensen direct kunnen zien waar ze in het culturele landschap moeten zijn.
Stichting Mooi Werk organiseert ook dit jaar weer het amateurkunstenfestival iktoon. Genoemd naar het landelijk initiatief is het een goede mogelijkheid om de amateurkunsten in de schijnwerpers te zetten.
Een vertelvoorstelling waarin 5 bewoners met uiteenlopende achtergrond en herkomst uit de wijk Schiedam Oost hun verhaal vertellen. Na de voorstelling gaan bewoners en publiek met elkaar in gesprek over de herkenbaarheid van deze verhalen.
De Maashoorn is een kunstwerk om naar te kijken en naar te luisteren. De Maashoorn staat op een symbolische locatie, de grens tussen water en land, langs de Maasboulevard in Schiedam.
Familieverhalen in Oost is een project waarbij Mooi Werk bijzondere verhalen van verschillende families uitlicht die wonen in Schiedam-Oost. Rick Stolk, bewoner uit de wijk en fotograaf maakt bij deze verhalen sprekende portretten. De eerste verhalen zijn te bewonderen in het Stedelijk Museum Schiedam als onderdeel van de tentoonstelling 'Familie'
Koffie met Kunst is een maandelijkse inloopmiddag bij Mooi Werk voor alle Schiedammers! Loop binnen voor kopje koffie, een praatje over kunst en doe gratis mee met de creatieve workshop onder begeleiding van een vakdocent.
Een café voor kunstenaars uit Schiedam
Speciaal voor Schiedamse kunstenaars en medewerkers van culturele instellingen organiseert Mooi Werk een aantal keer per jaar een netwerkbijeenkomst.
Cookeloere is een culinaire ontdekkingsreis voor iedereen die verschillende kookkunsten, culturen en mensen wil leren kennen! Het project is een samenwerking tussen Stichting Mooi Werk, Cookeloere Kookavonturen en buurtbewoners, en doet verschillende wijken van Schiedam aan.
WELKOM/THUIS is een bewoners- kunstproject in de wijk Sluispolder-West in Maassluis. In het project WELKOM / THUIS worden bestaande en nieuwe bewoners uit deze wijk gevraagd hun herinneringen aan en verhalen over de wijk te delen. Het eindresultaat vormt een gezamenlijk kunstwerk in de wijk. Bekijk hier aankomende activiteiten!
Verhalen achter de historische gevels in de Schiedamse binnenstad. Hoe goed ken jij de buren? Een spannende safari door de stad, op zoek naar bijzonderheden achter de voordeur. De cultuurscouts van Mooi Werk, de bewonersvereniging Schiedam-Centrum en betrokken centrumbewoners organiseren Onverwachte ontmoetingen. Voor bewoners uit Schiedam-Centrum, en andere nieuwsgierige Schiedammers. Laat je verrassen door intrigerende gebeurtenissen op nog onontdekte plekken.
Aandacht voor het donker tijdens Nacht van de Nacht. In het heel land doen we op zaterdag 27 oktober het licht uit en staan we stil bij de schoonheid van het donker. In Schiedam-Noord organiseren de Cultuurscouts van Mooi Werk met Natuur en Milieu Educatiecentrum en de Groene Raat voor de derde keer een spannende wandeling in het donker.
LHBT Schiedam, de cultuurscouts van Mooi Werk en diverse Schiedammers maken en spelen de theatervoorstelling ‘What’s in a name’. Een voorstelling over stereotypes maar ook over je lievelingsliedjes, wat je het liefste eet op je verjaardag en de betekenis van je naam. Voorafgaand aan de voorstelling vertellen Schiedammers hun verhaal over hokjes en labels.
Koffie drinken doen we bijna allemaal, maar iedere cultuur doet dat op haar eigen manier. Dat geldt ook voor eten, feestvieren, herdenken en kunst maken.
Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond heeft het initiatief genomen om een herdenkingsmonument voor de wijk te realiseren. Een plek voor alle culturen om stil te zijn bij bijzondere momenten.
Tijdens het fotofestival Schiedams Water stond de onlosmakelijke band tussen Schiedam en de drankindustrie centraal. Van zaterdag 15 april tot en met zondag 14 mei 2017 kon je het fotografische verhaal van Distillers District Schiedam beleven door de ogen van jonge opkomende en internationaal bekende fotografen. Het fotofestival is een initiatief van het Cultureel Forum Schiedam (CFS). Stichting Mooi Werk heeft het educatieve programma van dit bijzondere festival verzorgd.
In Typisch Nieuwland staan de (verborgen) talenten van Nieuwland centraal. Deze vrolijke voorstelling vol zang, dans en theater wordt gecoördineerd door de cultuurscouts van Mooi Werk en mede mogelijk gemaakt door Nieuwland, Woonplus en de gemeente Schiedam.
Vaandels en verhalen is een samenwerkingsproject tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Historische Vereniging Schiedam en Mooi Werk. Voor dit project zijn Schiedamse verenigingen opgeroepen om hun eigen vaandel te maken. Meer dan 75 verenigingen in Schiedam deden mee!
In samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam verzorgt Mooi Werk een educatief programma dat in teken staat van de tentoonstelling EYE ATTACK.
Om het verblijf op het Wibautplein voor alle gebruikers en omwonenden prettig te laten zijn, was er behoefte aan een aantal regels. De basis lag er al, een lijst met de belangrijkste afspraken op de deur van de Keet. Maar deze afspraken moesten een stuk breder gedragen worden.
Van donderdag 22 september t/m zaterdag 1 oktober 2016 staat Schiedam in het teken van de week van het geluk. Want geluk is hèt ingrediënt om eenzaamheid te bestrijden.
Theatermakers is een verdiepend traject van Kunstenmakers van Mooi Werk: wekelijkse theaterlessen voor kinderen die in de vrije tijd hun theatertalenten verder willen ontwikkelen en voor kinderen die verder willen met de theaterlessen die ze in de wijkcultuurklassen volgen.
Schiedam maakte zich in juni 217 op voor locatietheater! Op drie bijzondere plekken in de stad waren gedurende drie weekenden locatievoorstellingen te zien, gespeeld en gemaakt door Schiedammers.
Een wervelende avond vol humor, theater, poëzie, muziek, film en verhalen, door en voor LHBT’s en iedereen die geïnteresseerd is in theater.
Het eerste evenement dat georganiseerd werd door COO was Oost (s)maakt, een creatief eet- en feestfestijn voor en door bewoners uit Schiedam-Oost. Het feest vond plaats vlakbij 'het Stoompie' op de Marconiweg.
Heb je zin om meer te doen met kunst en cultuur in het onderwijs? Wil je geïnspireerd raken door vakgenoten of experts? Wil je weten hoe je cultuureducatie succesvol kan integreren in de klas? Een gast met een goed verhaal, gelegenheid om met vakgenoten in gesprek te gaan en ervaringen uitwisselen tijdens een kleine borrel; dat is het cultuureducatiecafé van Schiedam!
In Schiedam Zuid vormen enthousiaste (amateurs)zangers en -zangeressen vanaf oktober 2015 een gemengd koor met de naam 'Geluid uit Zuid'. In januari 2016 ging 'Ik denk me blij' in première in Hof in Zuid, thuisbasis van het koor. In Schiedam Groenoord is een groep vanaf januari 2016 aan de slag. In maart 2016 was de voorstelling 'Alles is liefde' te zien zijn in de activiteitenruimte van de Van Beethovenflat. In Schiedam-Nieuwland hebben de Molenmussen gewerkt aan de presentatie 'Zomertijd' die in mei 2016 te zien was.
De naschoolse kunstklas in Schiedam. Kunstenmakers biedt naschoolse creatieve workshops aan voor Schiedamse kinderen en jongeren op basisscholen, middelbare scholen, buurthuizen en wijkcentra in diverse wijken.
Buurt op je Bord is een kunstzinnig wijkproject dat tot doel heeft om het straatprofiel op een creatieve manier te verfraaien door het maken van geveldecoraties met bewoners.
De cultuurcoach Renske Dźon werkt in Schiedam op basisscholen en brede scholen als coördinator tussen school en culturele instelling.
In opdracht van de gemeente Schiedam signaleren en stimuleren de cultuurscouts creatief talent en de kansen om dat in te zetten voor verrijking van de wijken.
Sinds 2011 organiseert Mooi Werk kunstgeschiedeniscursussen in Schiedamse wijken. Dit is ontstaan vanuit de vraag van bewoners.
Mooi Werk organiseert culturele activiteiten in het Schreihuisje en vraagt Schiedamse kunstenaars om er tijdelijke kunstwerken te realiseren.
Kunst op de fiets! Mooi Werk organiseert kunstfietsroutes door diverse Schiedamse wijken. Pomp je banden op, verzamel je vrienden of familie en fiets mee!
Sinds juni 2015 bieden de cultuurscouts van Mooi Werk en de ambulant ouderenwerker van Seniorenwelzijn kunstroutes aan voor mensen in een scootmobiel.
Parels van Schiedam bevat het aanbod van instellingen op het gebied van cultuureducatie, natuur- en milieueducatie, sport en kinderparticipatie.
Op 8 oktober deed Schiedam voor de vierde keer mee aan het Nationaal Integratiediner. De editie van 2014 en 2015 is (mede) georganiseerd door Mooi Werk.
In Nieuwland is genoeg om happy van te worden. Bijzondere mensen, initiatieven en verenigingen. In een vrolijk filmpje over de wijk wordt dit zichtbaar.
Hoe denken bewoners van Spaland en Sveaparken over kunst en cultuur? Zes koffers met de titel ‘Wat Krijgen We Nou?’ werden op reis door de wijk gestuurd.
Om het 100-jarig bestaan van het Volkspark te vieren, is een cultuurhistorische buitententoonstelling opgesteld. Verspreid door het park, wordt de geschiedenis van dit bijzondere stukje Schiedam geëerd.
Op Verhaal Komen is een kleurrijk feest georganiseerd waarbij de gasten uit diverse culturele groepen elkaar ontmoetten door gesprekken, eten en verrassende acts.
In dit project werden anekdotes en herinneringen uit de wijk Schiedam-West verzameld en uiteindelijk verwerkt in de Krant Vol Verhalen.
Couleur Locale is de netwerksite van de cultuurscouts Schiedam. Op dit platform kunnen Schiedammers een profiel aanmaken en daarmee ‘lid’ worden van het Couleur Locale netwerk van de cultuurscouts.