‘Klein Geluk’ zit in heel veel dingen

Schiedam ontdekt waar klein geluk uit bestaat in Vijfsluizen

Op 17 en 18 juni was het stukje onontdekt Schiedam, in en rondom de volkstuinen van Vijfsluizen, het decor voor de voorstelling ‘Klein Geluk’. Met verhalen, muziek en dans door Schiedammers, werd een ode gebracht aan het kleine maar ook zeker het grote geluk. Bezoekers gingen, in verschillende groepen en onder begeleiding van een bloemrijke gids, op ontdekkingstocht langs volkstuinen en andere paradijsjes in de Schiedamse natuur. Een voorstelling van Stephan W. Zeedijk en veel, heel veel Schiedammers.

Klein Geluk (foto Look J. Boden)

Een route langs prachtige tuintjes

Als bezoeker hoor je verhalen die volkstuinbezitters en amateurspelers willen vertellen. Verhalen over de bijzondere dingen het leven. Soms droevig. Meestal ontroerend mooi. Heel vaak over geluksmomenten.
Zo ben je te gast bij Amy, die een verhaal vertelt over een egeltje die liever niemand thuis uitnodigt, omdat hij bang is dat er niemand langs wil komen. Over dat tot gauw misschien wel het mooiste is om tegen elkaar te zeggen.

We zien een moeder en een dochter. De moeder al ruim de 70 gepasseerd en een beetje dement. Ze waant zich de Joan Collins van Vijfsluizen. Wilde het allerliefste de hele wereld over reizen, maar haar man bleef liever thuis voor de duiven. Die stomme duiven.
Dochter altijd een beetje te dik, maar nog wel in voor nog een koekje. De klanken van operazangeres Renske Dźon klinken betoverend na afloop van dit mooie verhaal. Ze wordt begeleid door Leo Sienot op gitaar. Onder de struiken in een wilde tuin zingt ze een prachtig lied.

Klein Geluk (foto Hans Sloot)

Geluk zit in heel veel dingen

Het is bijzonder om een zus te hebben, zo vertelt een Schiedamse vrouw aan het publiek. Met een zus ben je nooit alleen. Samen ga je de toekomst tegemoet, zij is bij alle belangrijkste momenten van het leven bij je. Verderop in het tuintje zit een jongen die vertelt over het pianospel van zijn opa. De gave om prachtig piano te spelen heeft hij ook en gelukkig trakteert hij de bezoeker op een stukje muziek.
Nog meer muziek maakt wereldmuziekband Sjarm, die in diverse samenstellingen en op verschillende plekken opduiken. Bijvoorbeeld vlakbij een jong stelletje, net 18 en klaar voor de toekomst.
Klein Geluk (foto Look J. Boden)
Geluk is ook appeltaart bakken voor je grote liefde, je eigen Peter André. Al heeft hij liever een vijver met vissen in de tuin en kan jij alleen maar aan de muggen denken die daar op afkomen.

Wroeten in de aarde, handen uit de mouwen, ook dat is geluk. De aardappels rooien die je overleden vader geplant heeft. Een groot gat graven naar de andere kant van de wereld, totdat je uitkomt bij Nieuw-Zeeland. Vrede sluiten met de buren, ook al zijn ze van een rivaliserende familie. Nooit meer die lange stukken hoeven rennen langs de Poldervaart, zoals de gymleraar op het Stedelijk Gymnasium opdroeg.

Klein Geluk (foto Hans Sloot)

Zeg het met een bloemetje

De tulp verbindt vader- en moederland, Turkije en Nederland, met elkaar. Daarover gaat het verhaal in een ander gedeelte van de tuinen. Over het ontstaan van de tulp en hoe deze bloem aan haar naam komt. Dat mensen vergelijken met bloemen heel veelzeggend kan zijn, bewijzen verschillende dames in hun verhalen. Zie je jezelf als een kamperfoelie, die andere bloemen verslindt, of ben je een hortensia, die te gracieus is om zich met anderen te bemoeien? Of ben je een narcis, een goed bloemetje dat slijm afgeeft in het water? Toch geen compliment. Klein geluk zit in bloemen, in de verhalen en de kostuums.
Klein Geluk (foto Hans Sloot)

Het publiek mocht zelf op een ansichtkaartje opschrijven waar klein geluk voor hen uit bestaat. Een patatje eten op de boulevard, genieten van de zon op het dakterras, blij zijn met kleine dingen.

Slotlied onder de Babbersmolen

Alle zangers, dichters, acteurs, dromers, bezoekers en gidsen komen samen bij de prachtige Schiedamse Babbersmolen. Anuschka danst haar klein geluk in de natuur, onder begeleiding van Sjarm. Daarna zet zangeres Renske in en ze wordt aangevuld door de overige spelers. Een lied over de zon als slotakkoord van een poetische wandeling. ‘De zon gaat op, de zon gaat onder, maar nooit uit.’