‘Dit kunstwerk raakt me!’ VIA20 onthuld

Meer dan 175 belangstellenden woonden op zondag 10 november 2013 de onthulling van VIA20 bij. Na het welkomstwoord van Ineke Hagen van Mooi Werk, drukte Jan Robberegt, wethouder van de gemeente Vlaardingen, samen met Ad Raaijmakers (Waterweg Wonen) en Ineke van der Hee (Rijkswaterstaat) op een grote rode knop waarop de lichtbakken in een keer aan sprongen. Met een kop warme soep konden de bezoekers de portretten bekijken.

‘Ik heb uitgekeken naar dit moment. Vier keer per week rijd ik door het viaduct naar mijn werk. Ik was erg benieuwd hoe de portretten met de verlichting eruit zouden zien. Ik vind het prachtig!’ Albert Hoogendoorn straalt: zijn dochter Emma staat als één van de geportretteerden op VIA20, het kunstwerk dat met tweeënveertig lichtgevende portretten van bewoners uit de wijken Ambacht, Babberspolder en Holy de doorgang onder de A20 bij de Lepelaarsingel van een identiteit voorziet en veiliger maakt. Met één ferme druk op de knop ontstak wethouder Jan Robberegt samen met Ad Raaijmakers (manager Waterweg Wonen) en Ineke van der Hee (Rijkswaterstaat) op zondagmiddag 10 november de verlichting in de medaillons achter de portretten. 175 genodigden en betrokkenen woonden het feestelijke evenement bij.


Na het dankwoord van Hagen, de speeches van financiers, de gemeente Vlaardingen en Waterweg Wonen (Stadsregio Rotterdam was helaas verhinderd) en vergunningverlener Rijkswaterstaat, houdt Ambachtbewoner Jan Anderson een toespraak. Ook zijn foto hangt in het viaduct en hij spreekt dan ook namens de bewoners. Anderson is ontroerd. ‘Dit kunstwerk raakt me. Deze doorgang was bijna het donkerste en onherbergzaamste stukje van Vlaardingen, ik noemde het wel de endeldarm van het Ambacht. Het was slecht verlicht, grauw en koud, terwijl er elke dag wel duizend passanten door heen gaan, bijvoorbeeld om zoals ik naar het Zonnehuis te gaan. Mijn vrouw verblijft ook in dat huis, vijftig meter van mijn foto. Ik ben de afgelopen drie jaar 3835 keer door het viaduct gereden. Nu is het er licht en mooi en ik fiets er weer vrolijk door heen. Ik hoop dat dit werk voor een plezierige verbinding tussen de wijken Holy, Ambacht en Babberspolder blijft zorgen.’

Bezoek via20.nl voor foto’s van de portretten en de feestelijke opening.