Inspirerende editie van het Kunstenaarscafé

Drie uiteenlopende Schiedamse kunstenaars aan het woord

Deze editie van het Kunstenaarscafé kwamen Sven Signe den Hartog, Denise Collignon (Veld en Vaas) en Caroline Koster, aan het woord. Zij vertelden over hun werk en hun inspiratie voor de Open Expo huisjes, tijdens de Open Expo Schiedam. Deze huisjes verbonden in de week van 9 t/m 15 april (Nationale Museumweek) drie verschillende Schiedamse musea met elkaar.

Sven begon ooit als fotograaf en ging later verder met schilderen. Hij voorzag zijn Open Expo huisje volledig van canvas en begon te schilderen, niet met kwasten, maar met zijn handen! Felle kleuren, ronde vormen en leegde potten verf over het huisje. Sven liet het proces van creëren filmen, waardoor ook mensen die niet live aanwezig waren bij deze performance art, konden zien hoe dit kleurrijke huisje tot stand was gekomen.

Denise Collignon van bloemenwerkplaats Veld en Vaas, begon ook als fotografe, maar maakte een bijzondere overstap naar flora toen zij in contact kwam met (landschaps)architectuurhistoricus en bloemenkweker Mariette Kamphuis. Samen richtten zij de bloemenwerkplaats op waar ze voor verschillende opdrachtgevers bijzondere florale arrangementen maken. Voor hun huisje lieten ze zich inspireren door de vorm, die deed ze denken aan Mariakappelletjes. Maria krijgt regelmatig ‘offers’ en dat wilden Denise en Mariette weerspiegelen in hun bloemenkunstwerk.

Carolina Koster maakte eerder een tekstueel werk in het Schiedamse Schreihuisje. Op de plek waar in het verleden veel vissersvrouwen afscheid namen van hun mannen stond de tekst: Tussen de mazen van mijn tranen stoomt het zoetzilte woorden. Haar Open Expo huisje ging ook over verlangen. In haar Open Expo huisje stond verlangen ook symbool door een subtiele installatie.  Dat deed ze met een subtiele installatie die symbool stond voor het verlangen naar een pronkstuk dat nog gemaakt moet worden.

We zien elkaar weer bij het volgende Kunstenaarscafé!