Hoe drink jij je koffie?

Een project van Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, in samenwerking met de cultuurscouts van Mooi Werk

Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond organiseert het project ‘Hoe drink jij je koffie?’. Hiervoor werkt ACCR samen met de cultuurscouts van Mooi Werk.
Koffie drinken doen we bijna allemaal, maar iedere cultuur doet dat op haar eigen manier. Dat geldt ook voor eten, feestvieren, herdenken en kunst maken.
ACCR heeft het initiatief genomen om een herdenkingsmonument voor de wijk te realiseren. Een plek voor alle culturen om stil te zijn bij bijzondere momenten.

Voor dit project werden betrokken Nieuwlanders en overige Schiedammers uitgenodigd om mee te denken over een nieuw kunstwerk voor de wijk Nieuwland.

Diner

Als startpunt van dit project organiseerden zij voor alle belangstellenden uit de wijk uit voor een informatief, maar vooral lekker diner op donderdag 31 augustus. De chefkok was Maher al Sabbagh, die een meester is in het serveren van verschillende gerechten uit alle windstreken. Tegelijkertijd wordt stilgestaan bij wat in verschillende culturen belangrijk is als het gaat over rituelen, herdenkingen en tradities. Op deze avond presenteerden Nieuwlanders ook fragmenten van de wijkmusical ‘Typisch Nieuwland’.

Kunstroute

Op dinsdagavond 26 september werd een kunstroute door de wijk georganiseerd. Om 19.00 uur startte de route op de locatie van ACCR in de Albardastraat. Samen met Nieuwlanders en andere Schiedammers werden kunstwerken in de openbare ruimte en in openbare gebouwen in Nieuwland bezocht. De route was ter inspiratie voor een nieuw kunstwerk in Nieuwland.

Lezing

Op 4 oktober stond een lezing door Hans Luiten op het programma, met als centrale vraag: waarover verbaas jij je in een andere cultuur? Vragen konden ingestuurd worden naar de cultuurscouts van Mooi Werk. Tijdens de interactieve lezing in de Vijf Molens werden verbazingen over diverse culturen en de overeenkomsten en verschillende besproken.

Dit alles leidt tot een aanbeveling van betrokkenen aan de Adviescommissie Beeldende Kunst Schiedam. De adviescommissie stelt kunstenaars in staat een schetsontwerp te maken voor een nieuw kunstwerk voor Nieuwland en neemt de aanbevelingen uit dit project mee.

Meer weten over dit project? Neem contact op met cultuurscout Ineke Hagen via ineke@stichtingmooiwerk.nl of kijk op de website van de cultuurscouts.